Vermogen driehoek en arbeidsfactor

  • Vermogen driehoek.





Zoals bovenstaande figuur [4] al aangeeft, als we de ontbonden stroomsterkte I, in Ir en in Ia vermenigvuldigen met de spanning U, dan krijgen we de vermogen driehoek.

In deze voorstelling heeft elke zijde een vermogen aan:



Met driehoeksmeetkunde wordt dit:



In onderstaande grafiek [9] zie je het schijnbaar vermogen S (of hier Ps) variërend in de tijd.

  • Arbeidsfactor:

De verhouding tussen het actieve en het schijnbaar geleverde vermogen nemen we de arbeidsfactor.

  • Opmerkingen:
De term arbeidsfactor kan je beschouwen als het rendement van de energie overdracht, m.a.w.:



De termen Arbeidsfactor (Power Factor in het Engels) en Cos ϕ worden vaak door elkaar gebruikt. Maar je kan deze beide termen enkel aan elkaar gelijk stellen als de stroom een zuivere sinus is. Vanaf wanneer de stroom vervormt wordt ('harmonischen') dan zullen deze niet meer overeen komen. Dus de AF is gelinkt aan de Cos ϕ maar is sterk afhankelijk van de vervorming van die stromen. deze materie is belangrijker geworden, door bv. de LED-verlichting met hun voorschakelapparatuur de stromen vervormen.


  • Nadelige gevolgen van een slechte AF:

Uit: Wat betekent Power Factor?

  • Voor de distributienetbeheerder:

Een lage power factor PF is in de eerste plaats een probleem voor de (distributie)netbeheerders. Verbruikers met een lage power factor verplichten de maatschappijen immers actief vermogen te leveren dat gepaard gaat met stromen in de kabels die groter zijn dan strikt noodzakelijk en dus met grotere kabelverliezen en een grotere belasting van transformatoren, kabels en centrales tot gevolg.

Je kan dit na kijken op volgende link (puntje 3.2.6):

  • Voor de klant:

Voor particuliere klanten is een lage power factor geen probleem omdat zij toch enkel het actief vermogen betalen. De harmonischen hebben geen bijdrage tot het actief vermogen en de teller ‘ziet’ met andere woorden de harmonischen niet. Voor niet-particuliere klanten is een lage power factor van lampen meestal ook geen probleem. Tenzij er zodanig veel lampen geïnstalleerd worden met een lage arbeidsfactor dat de leidingen of transformatoren overmatig opwarmen en een overbelasting ontstaat.

Meer weten? klik dan op bovenstaande link.


  • Voorbeeld van uit de praktijk: 

De arbeidsfactor kan verbeterd worden, in volgend filmpje ontdek hoe dit kan en wat de voorbeelden zijn. Let op, het is een reclame filmpje, dus kritisch nadenken is de boodschap.

Geen opmerkingen: